"Először nem vesznek tudomást rólad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak ellened, aztán győzöl." Gandhi

2015. július 16., csütörtök

Környezetvédelmi bizottságnak javaslat: hogyan tovább a vihár utan?

( Az alabbi irást mailben kuldtem a Polgarmesternek, és a Kispest Környeztvédelmi Bizottság résztvevőknek, 2015.07.16-an)

Kedves Mindenki! 
A mult heti vihárnak köszönhetően, egyre többen érdeklödnek a Kispesti faállomány kezeléséről. Egyre jobban látszik, hogy a lakók egy átláthatóbb, tervezetebb, és összetettebb faállomány menedzsmentet igényelnek. Sokan vannak, akinek napokig nem volt áram, és gyakorlati okok miatt vannak felháborodva. Emellet vannak, akik érzelmileg érintette, és szeretne a fákat és a saját tulajdonát jobban óvni a vihárkártól.

                                                 Kép: Magyar Hirlap
Utana kezdtem nézni, hogy milyen alapanyagokből tudunk dolgozni, ha akarunk felelösségteljesen reagálni a helyzetre, és a lakók jó indulattal, tennivaló vágyyal konsztruktiv módon újra átgondolni a Kispest faállomány menedzsmentet. A most elfogadott Integrált Város Fejlestési tervet ad annak alapját, mivel a testulet elfogadta, hogy a zöld terek "közterületek klímatudatos rekonstrukciójáta jövőbeli cél a kerületunknek.

Szerencsénk, sokan már foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel, vannak alapok amire tudunk építeni: innen letölthető a Klímabarát Városok kézikönyve, ami VATI 2011-ben kiadtott, a magyarországi Europai Elnökség alatt: a 4- fejezet a zöldterületekkel foglalkoznak: http://www.vati.hu/index.php?article=21857&langcode=hu&menu=21226

Itt van egy nagyon értékes INGYEN datamenedzsment eszköz amivel egy közösség tud a saját faállományt - városi erdőt - felmérni, tervezni, ápolni, menedzselni, kárt megelözni, szamitógép és gps kiegészitő szoftvérrel. Érdeklődtem, ha van-e Europai applikáció is, várom a választ.

Mivel piaci áron ez több tizmillió HUF bekerül, lehet, hogy ezzel tudnánk megoldani az alapfelmérést és a nyomonkövetést is. Persze, annak alap feltétele, hogy az önkormányzat és a civilek tudnak ebben együttmüködni. A KV bizottságnál már volt egy cég, aki egy megvásárolható szoftvért bemutatták, de drága volt, és nincs megoldva, ki fog végezni az alap felmérést. 

Ezzel az applikációval ilyen információt lehet gyujteni és közétenni, közérthető formában, ami illusztrálja a fáknak a szerepe a városi életminőség örzésben. Azon kivul a gyakorlati munkáknak is ad gerincet, tervezési lehetőséget.

Szeretnék javasolni, hogy az első bizottsági üllésen napirendre veszunk ezt a kérdést, és addig jó nyarolást kivánok mindenkinek.

üdvözlettel, 

Tracey Wheatley, 
mint szavazat nélkuli "állandó vendég", a Kispest Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottságon, a WTE delegálta.



fb: Átalakuló Wekerle



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése