"Először nem vesznek tudomást rólad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak ellened, aztán győzöl." Gandhi

2013. szeptember 27., péntek

2013 Wekerlei napok - A ZÖLD-TANYA beszámolója


A Zöld-tanya idén először vett részt a Wekerlei napokon. Szombaton még az esőben szedtük a zöldséget, gyümölcsöt és nagyon izgultunk, hogy vasárnapra valóban a beígért jó idő legyen. Szerencsére meleg vasárnap köszöntött ránk. Egy kis kiállítással (zöldség, gyümölcs, gyógy- és fűszernövény) és egy színes poszterrel igyekeztünk bemutatni a Zöld-tanya tevékenységét, termékeinket. Sok ismerős arccal találkoztunk, akik már állandó vásárlóink csütörtökönként a Gutenberg téri Élő-Tisza piacon. Velük és az új érdeklődőkkel is most hosszabban tudtunk beszélgetni, sok érdeklődő volt kíváncsi, hol és hogyan termesztünk.


A terménybemutató mellett a pontgyűjtő játékból két állomás is nálunk szerepelt. Az egyik az alma kóstoló és felismerés. 6 fajta almát, három közismert (Gala, Jonathan, Golden) és három történelmi (Simonffy piros, Máté Dénes, Bolero) almafajtát hoztunk, melyek csak sorszámot kaptak. Megtekintés és kóstolás után, egy rövid fajtaleírás segítségével kellett a különböző fajtaneveket a termésekkel párosítani, így beazonosítani az egyes fajtákat. Az előre elkészített 130 tesztlap kevésnek bizonyult, délután még további példányokat kellett másolnunk. Ez azt jelenti, közel 170 ember/csapat kóstolt, próbálta a fajtákat azonosítani. Sok csapat is jött a pontgyűjtő keretében (ők többen töltöttek egy lapot, de mindenki kóstolt), így a résztvevők száma jóval 200 felett van! Örülünk, hogy ennyi embert ismertethettünk meg pár régi fajtával. A gyerekek is kitartóan és nagyon ügyesen oldották meg a feladatot, többen rögzítve, hogy ezentúl milyen fajta almát fognak otthon kérni. 



A másik pontgyűjtős feladatunk a „Szimat-teszt”, vagyis a gyógy- és fűszernövény felismerés volt. Itt összesen 18 db közismert és kevésbé közismert növényt állítottunk ki, melyeket látás, tapintás és szaglás alapján kellett beazonosítani. Itt is legalább 150 tesztlapot töltöttek ki a résztvevők. Számunkra nagyon érdekes volt, hogy a gyerekek legalább 80%-a elsőre az aloe-t ismerte fel, ezzel szemben pl. a kapor több gyereken kifogott (megkérdezés alapján 10-12 éveseken is). Talán nem készítenek otthon kovászos uborkát? Ennek a feladatnak pontgyűjtés nélkül is sok felnőtt nekiállt, hogy teszteljék a tudásukat. Mindenki üdvözölte a feladatot és azt mondták, hiába ismernek és használnak a konyhában sok fűszert, így, friss állapotban, több egyszerű növény még a tapasztalt háziasszonyokon is kifogott. Miután a lapot kijavítottuk, szinte mindenki megnézte, mit rontott, mit nem tudott. Egyszóval tanultak .


A Zöld-tanya lehetőséget adott kertészeti jellegű kérdések feltevésére, amire legjobb tudásunk szerint válaszoltunk. Sok érdeklődő volt, akik általános és speciális kérdéseket is feltettek. Többek között segítettünk gyümölcsfa szemzéssel, metszéssel, sárgarépa és mángold termesztéssel kapcsolatban. Ajánlottunk növénytársításokat, biológiai növényvédelmet. Javasoltunk vetőmag, kertészeti eszköz beszerzési helyeket. Megbeszéltük mit ültessünk árnyékos, mit napos helyre. Gyógy- és fűszernövény felhasználással kapcsolatosan is több kérdés érkezett, de még sütemény receptet is cseréltünk.


A pontgyűjtős játék résztvevőinek különdíjként két „vitamin csomagot” ajánlottunk fel, amiben az általunk termesztett termékekből pakoltunk. Anna húgommal képviseltük a Családot, munkánkat Blaskó Zsuzsa önkéntes segítette, akinek ez úton is nagyon köszönjük a helytállást! Nagyon sokan vettek részt a rendezvényen, reméljük jó emlékekkel távoztak a Zöld-tanya standjáról. Sajnos mi magunk nem tudtunk körbenézni, de a körülöttünk lévő standokon is sokan fordultak meg, a gyerekek, családok és még a felnőttek is láthatóan élvezték a sokszínű programot.
Köszönjük a Wekerlei Társaskör Egyesületnek és az Átalakuló Wekerle közösségnek, hogy a rendezvényen bemutatkozhattunk.

Helfné Szabó Zsuzsanna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése