"Először nem vesznek tudomást rólad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak ellened, aztán győzöl." Gandhi

2013. szeptember 27., péntek

2013 Wekerlei Napok - Kertészek, beszámolóik



A Wekerlei Kertbarát Kör terménybemutatóval, ismeretterjesztő anyagokkal és felismerő játékkal készült. Volt zöldségeskosár, gyümölcsöstál és frissen vágott gyümölcsfa ágak.

A meghirdetett pontgyűjtő játékban gyümölcsfa ágakat kellett felismerni, párosítani - könnyű azoknak, akik már metszettek...:) Ezért egyszerűbb feladatot is kitaláltunk: csak terméseket kellett felismerni - volt vagy 20 féle. Érdekes volt, hogy sokszor amit a nagyobbak sem ismertek fel, pöttöm gyerekek kapásból vágták. Ők járnak a kertbe, konyhába segíteni...
(Volt, aki többször visszajött megmutatni, mit tud...:))

  
A gyerektömegtől időnként alig fértek hozzánk a gyümölcsfa ültetés iránt érdeklődők. Lehet, hogy ezért voltak kevesebben, mint vártam?...:) Azért sikerült beszélni néhányukkal, többen pedig a Kertbarát kör és az ökokertész tanfolyam iránt érdeklődtek. Még olyan is volt, aki a tavasszal kapott palántákról számolt be. Sikere volt a citromillatú muskátlinak és az aloe vera palántáknak. Téma volt a magaságyás készítés és az esővíz gyűjtés is.

Összességében úgy láttam, nagy volt a forgalom az egész Zöld utcában. Remélem, nem csak azért, mert az szombati esős idő után végre kisütött a nap...

Több partnerszervezet fogadta el meghívásunkat és változatos programokkal színesítették a rendezvényt.

Részt vett a nagy hagyományokkal rendelkező Kispesti Kertbarát Klub, kiállításszerű terménybemutatóval (elnöküknek volt/van a legnagyobb töke - igen, 12,6 kg.:)) és saját készítésű lekvárok, csatnik (chutney - amit még kevéssé ismerünk) kóstoltatásával.

  
Az Aranykatica Közösségi Kert asztalánál rendelt a kertdoktor, komoly szakirodalommal felfegyverkezve (de sztetoszkópja nem volt...:)). Ha jól láttam, kórokozók és kártevők felismerése volt a pontgyűjtő játék.

Az Ady iskolakert sátránál - főleg gyerekek számára - volt zöldségtapogató-felismerő játék (hatszájú kézleherapó:)), növényültetés (palántázó palánták), és "égigérő napraforgó".
A látogatók megcsodálhatták albumukat az iskolakert építéséről (ilyen volt - ilyen lett...)

  
Szomszédunkban vert tanyát a Zöld Tanya, a nagybanit megszégyenítő "felhozatallal":), valamint két nagyszerű és népszerű pontgyűjtő játékkal: a gyógy- és füszernövény felismerővel és a kóstolásos almafajta felismerővel. (Utóbbival, persze, én is megpróbálkoztam...:))

További részletek: itt nálunk a blogon.

A résztvevők élménybeszámolói

Süveges Krisztina (Ady iskolakert):

Mi először voltunk kinn ezen a rendezvényen, izgultunk is rendesen. Gondoltuk, jó hosszú lesz ez a nap, de szinte észrevétlenül szálltak az órák.
A nap legnehezebb feladata talán a napraforgónk elszállítása volt az iskolából a helyszínre. Megérte. A hatalmasra nőtt "napraforgófa", (ahogy Georg nevezte), nagy népszerűségnek örvendett. A tapasztalt kertészlátogatók is elhűlve csodálták, mikor szemük fölfelé pásztázott a 4 méteres szárán. :)
Örömmel tapasztaltuk, hogy a hozzánk látogatott gyerekek (akár már a négyévesek is) többsége gond nélkül felismerte a megtapogatott zöldségeket. Kérdésemre pedig elmondták, hogy igen, van kertjük, segítenek a kertészkedésben, sőt sokuknak saját kis ágyása is van. Van remény! :)
Sokan vittek haza saját maguk ültette növénykét. Mustár, zsázsa, borsó közül lehetett választani. Bízom benne, hogy örömüket lelkik majd az otthon cseperedő kis növénykékben.

 
Stiglicz Norbert ("komposztgazda"):

Fantasztikus volt a tegnapi nap, én először voltam kint a Wekerle-napokon standolni, de nagyon élveztem. Megint - mint mindig - rengeteg gyerek volt, mind jöttek a pecsétért, és mivel sokszor egyszerre 4-5 várakozó állt sorba, én is bőven foglalkoztam velük. Eleinte aggódtam, hogy megint nem lesz időm a lényegre, azaz a komposztálásra, és az érdeklődők tájékoztatására, de végül elég sokan kérdezősködtek, 3 új ember fel is iratkozott az októberi komposzt-programomra, aminek külön örülök!
Külön köszönet a segítőimnek, részben azért is, mert nekik hála, kicsit körül tudtam nézni a téren! :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése