"Először nem vesznek tudomást rólad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak ellened, aztán győzöl." Gandhi

2013. május 29., szerda

Menzafigyelő: az elmúlt időszak aktualitásai, friss hírek, tervek


Mit terveznek a közeljövőben, mit tettek a közelmúltban a Kispesti Civilek a Közétkeztetésért aktivistái?

2013. április 25-én országos menza fórumot rendeztünk 

Címe: Élelmiszer önrendelkezés a közétkeztetésben
A Védegylet Egyesület volt a főszervező, mi vittük a "szakmai" részét.
Meghívtuk a téma nagyjait és megszólalhattak a civilek is. 
Megerősített minket a konferencia: nem egy különös gondolkozású elszigetelt kis csoport vagyunk! Sokan nem akarják elfogadni, de igenis van létjogosultsága annak, amiről beszélnek a kispesti szülők/civilek. Többen is felvették velünk a kapcsolatot, velük később még szeretnénk együtt működni.

Zoltai Anna, NEBIH
 


2013. május 10-dikei határidővel: EMMI közétkeztetési rendelet véleményezés

Eddig az egyik legfőbb problémánk a téma szabályozatlansága volt. Az emberi jogok biztosa évekkel ezelőtt felszólította a kormányt erre, most végre úgy tűnik megszületik egy kapcsolódó rendelet. Ez remélhetőleg bizonyos keretek közé szorítja a szolgáltatókat. Ennek a társadalmi konzultációja május 10-én lezárult. Mi is határidőre megküldtük a véleményünket. Hamarosan közzétesszük!

XIX. kerülti aktualitások: 10%-kal emelkednek nyártól a közétkeztetési díjak

Ennek híre két nappal a végső szavazás előtt jutott el hozzánk. Kézzel-lábbal és az illetékeseknek küldött levéllel tiltakoztunk a díjemelés jóváhagyása ellen, sajnos hiába. Tavaly november óta azt szajkózzuk, hogy nincs jogszabály, vacak a kerületi szerződés és még azzal a kevéske lehetőséggel sem él az önkormányzat, amivel élhetne. Nincs semmilyen komoly elvárás, előírás arra, mit adhat enni a szolgáltatónk. (leszámítva persze a kötelező higiéniás szabályokat). Erre mondta dr. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa a konferencián, hogy ilyen szabályozatlan közegben díjat emelni, csak annyit jelent, hogy jobban kitömjük a szolgáltató zsebét, minőségjavulás ennek eredményeképp legfeljebb remélhető, de semmiképp nem várható. A szerződés szerint évente max az infláció mértékével emelhető a díj, hogy mi módon emelték mégis összesen 10%-kal, azt egyenlőre nem tudjuk. Mindenesetre tény, hogy semmilyen minőségi szintet nem követelnek cserébe, csak úgy adták.... Terv: Tiltakozást tervezünk, szülőket tájékoztatunk. (Előzetes tiltakozásunkat lásd lent.)

XIX. kerületi aktualitások: Felelős konyhafelújítás helyett zsákbamacska

Szintén mostanában derült fény rá, hogy a kerület a konyhák felújításába konyhatechnológus alkalmazása nélkül fogott bele. Mit jelent ez a gyakorlatban? A VAMÜSZ munkatársa igyekszik minden előírást betartatni a szolgáltatóval, aki a kerület kb. 200 millió forintján 4 konyhánkat felújítja. Ezzel nincs is gond, reméljük, minden előírásnak megfelelnek, lesz megfelelő tűzvédelem, szellőzés stb. Ez sem elhanyagolható. DE ebben a konyhában főzni fognak! Azt nem tudta megmondani az önkormányzati illetékes, hogy milyen gépek lesznek beszerelve, azokkal milyen igényeket lehet kielégíteni. Évek alatt kifizetünk 200 milliót és nem határozzuk meg, hogy cserébe milyen technológiát követelünk. Kapunk, amit kapunk... Pont, mint egyel fentebb az ételek esetében. A VAMÜSZ munkatársa azt mondta, ha elérjük a kerületi vezetőknél, hogy megbízzanak egy konyhatechnológus szakembert, akkor ő támogatni fogja a javaslatunkat, hiszen végül is tényleg jó lenne, ha lenne.. Terv: Konyhatechnológust követelünk!

Képregénypályázat

"Az leszel, amit eszel" címmel képregénypályázatot hirdettünk kerületi diákoknak. Összesen 5-6 iskolából, 71 pályamű érkezett. Ezek közül 13 került díjazásra. Nagy volt a gyerekek öröme és elégedettsége. Úgy néz ki, ez a program nagyon jól sikerült! Terv: kiállítás folytatása, jövőre egy újabb pályázat.




Wekerlei Székelykapu napok

A gyakorlatban is igyekeztünk a gasztronómiát közelebb vinni a felnőttekhez és gyerekekhez. A céklapuska céllövölde és a fűszerfelismerő játékok is jól sikerültek, sokan érdeklődtek utánuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése