"Először nem vesznek tudomást rólad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak ellened, aztán győzöl." Gandhi

2013. január 18., péntek

Kispesti menzabotrány - IDŐRENDBEN





·         Szeptember-októberben számos problémát jeleztek az intézményekből

·         Szeptember 12-i keltezésű, a Pensió-nak címzett levelében Gajda Péter polgármester kilátásba helyezte a szerződés felbontását, amennyiben a Pensió nem javít érdemben a szolgáltatás minőségén.

·         A szeptember-október hónapokban étlapegyeztetések zajlottak a kijelölt intézményvezetők és a Pensió képviselői között.

·         Civil kezdeményezések indultak:

o        Kispesti Közétkeztetésért Facebook csoport (2012. szeptember 11.)

o        különböző egyéni kezdeményezésű aláírásgyűjtések az iskolákban, óvodákban

o        az étkezető cég un. „piros füzeteket” helyezett ki a konyhákra, hogy abban értékeljék a dolgozók és a kóstoló szülők az ételek minőségét. A füzeteket a Pensió begyűjti, és jelentéseket készítenek belőle a vezetőik számára.

o        Novemberben az Átalakuló Wekerle mozgalom részeként megalakult a Kispesti Civilek a Közétkeztetésért (KCK) munkacsoport

o        Szülői kezdeményezésre novemberben az intézményekben elkezdődtek a próbakóstolások, amiknek eredményeit papír kérdőíven, illetve az interneten jegyezhetik fel a kóstolók. Az eredmények elkeserítőek. A január közepéig beérkezett értékelő kérdőívek eredményei itt láthatók: (https://docs.google.com/open?id=0B2fgE1kXoqMpQ0s2ZUFJVUVvT3c)

·         A Kós iskolába büdös, dohos húst szállítottak ebédre, amit az iskolába kihívott konyhavezető is ehetetlennek nyilvánított és elszállíttatott.

·         2012. december 3. A Magyar Nemzet Online-on „Ehetetlen étellel tömik az iskolásokat” címmel cikk jelent meg -
(http://mno.hu/ahirtvhirei/ehetetlen-etellel-tomik-az-iskolasokat-1122116),

·         a HírTV híradójában is szóltak a kispesti helyzetről (http://mno.hu/ahirtvhirei/ehetetlen-etellel-tomik-az-iskolasokat-1122116)

·         Szülői kezdeményezésre petíció készült http://www.peticiok.com/peticio_a_kispesti_kozetkeztetes_minsegenek_javitasaert
(Máig online 500-an írtak alá. A papír alapú aláírások még összeszámolás alatt vannak.) A petíció írói egyeztettek néhány intézmény vezetőjével a szövegről: a Kós iskola igazgatója támogatta a kezdeményezést, az Erkel igazgatója semleges állásponton volt (bár azt, hogy az étel rossz és gond van a szállítással is, ő is elismerte), a Pannónia iskola igazgatója szerint viszont a menza minőségével semmi baj nincs.

·         2012. december 7-éna Kispesti Civilek a Közétkeztetésért szervezésében volt egy filmvetítéssel egybekötött beszélgetés a Wekerlei Gyerekházban a kialakult helyzetről, amelyen megjelentek a Pensió képviselői is. A megjelentek lehetőséget kaptak, hogy közétkeztetéssel kapcsolatos értékeket preferenciáik szerint sorba állítsanak. Az összesített eredmény alapján, a legfontosabbak a friss alapanyagok felhasználását (konzervek helyett) tartották, második helyen a sószegény étkezés, harmadik helyen az adalékanyagok mellőzése állt.

·         2012. december 14.: Kispest Város FB oldalra feltöltötték a Pensió tájékoztató levelét, melyet a polgármester úrnak címeztek és melyben a panaszokra reflektálnak. (http://www.facebook.com/photo.php?fbid=265965230195953&set=a.265965216862621.6KÖZÉTKEZTETÉS_Megbeszéléshez Kispesti Civilek a Közétkeztetésért 2344.246814225444387&type=1&theater) Ehhez számos megjegyzés érkezett a FB használó szülők részéről. A levélben felmerül a Kós Károly Általános Iskola igazgatónőjének állításaival kapcsolatban, hogy azok valótlanok. Többen, köztük az Eötvös iskola igazgatója is kiálltak az igazgatónő mellett.

·         2012. december 14. a Kispesti Civilek a Közétkeztetésért (KCK) is létrehozott egy Facebook oldalt (Kispesti Menzafigyelő). Január közepére közel 144 fő kedvelte az oldalt, míg heti elérése a 20.000-et is átlépte.

·         2012. december 17-e : Az Árnyas Corvin óvodába reggelire penészes Surány sonkát szállítottak (Az étel képe bejárta az internetet.) A penészes sonkát szülők jelentették be. A NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) lefolytatta a vizsgálatot. Megállapították, hogy tényleg megtörtént a romlott étel kiszállítása (tehát elég volt a fénykép is), és ellenőrizték a főzőkonyhát és az óvodai tálalókonyhát is. Írásos jegyzőkönyvet kértek. A történet érdekessége, hogy az óvodavezető Juhász Csilla nem jelentette az esetet, hagyta, hogy a Pensió dolgozója „pótlás” címszóval jegyzőkönyvezze a szállítási lapon. A KCK kérdésére Juhász Csilla óvodavezető elmondta, hogy a jövőben sem fog vizsgálatot kezdeményezni az ilyen esetekben, hiszen a sonkát kicserélték, és az önkormányzatnak különben sincs pénze ÁNTSZ vizsgálatra. Nagy Péter az önkormányzat humánszolgáltatási irodavezetője telefonban megerősítette, hogy az esetről nem készült jegyzőkönyv, így nem is számít a szerződés által meghatározott „hibás teljesítésnek”.

·         2012. december 18-án OLDJUK MEG KÖZÖSEN A KÖZÉTKEZTETÉS KÖRÜL KIALAKULT PROBLÉMÁKAT! címmel levelet intézett Polgármester úr a szülőkhöz. Tárgyalást kezdeményezett a január 16-ra. Kérte, hogy a Kós, az Erkel, a Vass Lajos és az Ady iskolák szülői munkaközösségeinek egy-egy vezetője valamit egy óvodai vezető az egyeztető megbeszélésen vegyen részt. A tárgyalás időpontját később előrehozták jan. 9-re. Majd január 23-ára módosították, mert a Pensió 17 Kft. vezetőinek nem felelt meg a 9-i időpont.

·         2012. december 20-án 17 órától Kispest Önkormányzatának képviselő-testülete közmeghallgatást tartott a Városházán. Ezen a Kispesti Civilek a Közétkeztetésért csoport képviselője felolvasta a KCK Gajda Péter polgármesterhez címzett nyílt levelét (http://www.facebook.com/Kispestimenzafigyelo/posts/392595454165920), amely a Polgármester Úr által januárra javasolt menzaügyi megbeszélés témáira és résztvevőire tett javaslatot. (http://uj.kispest.hu/index.php/hirek/1891-kozmeghallgatas-fokuszban-a-gyermeketkeztetes#!prettyPhoto[gallerye0d26152fe]/1/)

·         2012. december 28.: „Gyatra minőségű étel a kispesti gyerekeknek” címmel jelent meg írás (http://hirek.msn.mainap.hu/itthon/botrany-a-kispesti-kozetkeztetes-korul-44683?fb_action_ids=479707925414856&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%22479707925414856%22%3A130429447117451%7D&action_type_map=%7B%22479707925414856%22%3A%22og.recommends%22%7D&action_ref_map)

·         2012. december 28.: Újabb cikk a kispesti menzahelyzetről, ezúttal a Népszabadságban. „Tojásleves húslével: Mit esznek a gyerekeink? Menza - Heves viták a kispesti közétkeztetésről, az iskolai és óvodai ebédek minőségéről”

·         2013 január elején az önkormányzat január 23-ára halasztotta a korábban január 9-ére kiírt közétkeztetési megbeszélést. A KCK levélben jelezte a polgármesternek és Nagy Péter humánszolgáltatási irodavezetőnek, hogy nem tartja elfogadhatónak, hogy az étkeztető cég egy ilyen nagy volumenű szolgáltatás esetén nem áll rendelkezésre a kiírt időpontban. A KCK a szülők képviseletében időpontot kért a polgármestertől a január 23-i megbeszélés előttre, hogy a szerződő önkormányzat és a teherviselő szülők közös álláspontot alakítsanak ki a minőség-monitorozása kérdésében. A polgármester nem válaszolt a megkeresésre.

·         2013 január elejénAáry-Tamás Lajos az oktatási jogok biztosa vizsgálatot indított a kispesti menzaügyben. A hír bejárta a sajtót:

Index.hu:

Origo:

hvg.hu:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése