"Először nem vesznek tudomást rólad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak ellened, aztán győzöl." Gandhi

2012. október 13., szombat

A Wekerlei Kispiacról...



A wekerlei kispiacról Ékes Gáborral, Kispest alpolgármesterével, wekerlei lakossal beszélgettünk, még tavasszal – de ismét érdekes lehet…

2012.március 1. óta hivatalosan minden nap nyitva tart a Wekerlei Gutenberg téri Kispiac. Mi volt e mögött a döntés mögött, milyen szándék, milyen elképzelés?

Számomra úgy tűnik, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok többnyire gyenge minőségű, még mindig nagyobb részt import dömping áruinak versenyében a piacok megőrizték pozícióikat, hiszen a tudatos vásárlók továbbra is kényelmi szempontokat félretéve keresik a jó minőségű, ízletes, megbízható forrásból származó, lehetőleg magyar élelmiszereket és ezt ma még többnyire piacokon találják meg. Továbbá egy bevásárlás a piacon valamelyest társadalmi esemény is: találkozások, beszélgetések… Versenyhátrányt jelent viszont a bevásárló központokkal szemben – és ez különösen igaz volt a wekerlei piacra – a rövidebb nyitva tartás. A korábbi heti két napos nyitva tartás erősen korlátozta mind a potenciális látogatók mind a kereskedők lehetőségeit, hiszen nem mindenki tudott kilátogatni pont azokon a nyitvatartási napokon. A mindennapos nyitva tartás csak egy lehetőség és természetesen nem töltötte meg varázsütés szerűen élettel a piacot. Nehezíti a helyzetet, hogy a wekerlei piac egy lokális kis piac. Nehezen megközelíthető, távol esik a város forgalmas főútjaitól és ami a legfurcsább: magam is találkoztam olyan wekerlei lakossal, aki nem is tudta, hogy Wekerlén piac működik. A piac elhelyezkedéséből adódó hátrány megoldhatatlan, azonban úgy gondolom, a mindennapos nyitva tartás mellett folyamatos népszerűsítéssel, minőségi szolgáltatások megjelenésével vonzóvá lehet tenni, legalább az itt élők számára.

A vásárlók nem tapasztalnak változást a piac kínálatában (kivéve természetesen a csütörtök délutáni Élő Tisza Piac nyitva tartását – erről majd még később), tudtommal nem jelentek meg más napokon, időszakokban sem árusok, sem vásárlók. Mit tervez az önkormányzat, a piacfelügyelet, hogy a minden napi nyitva tartás valóság legyen, lehessen?

Az önkormányzat által fenntartott és üzemeltetett piac területe csak a „test”. Lelket lehelni bele csak az odalátogató vásárlók és kereskedők, a fokozódó kereslet és kínálat tud, illetve ezt a célt felkaroló helyi civil szervezetek, civil összefogások. Készítettünk már mi is szórólapokat, hirdetéseket jelentettünk meg, újságcikkekben hívtuk fel a figyelmet a piac működésére, de alapvetően több eszközünk nincs. A piacnak piaci alapon kell és lehet működnie. Mindemellett példaértékűnek tartom Wekerlén azokat a civil megmozdulásokat, amik egy normális életforma népszerűsítése és megvalósítása érdekében a piacon különböző programokat és vásárokat szerveznek. Ezek az események nagyban hozzájárulnak a piac népszerűsítéséhez.

A csütörtök délutáni Élő Tisza Piac, amelyez már több olyan árus is csatalakozott, akik minőségileg és szellemiségében is mást, különlegeset nyújtanak a vásárlóknak (Nyitott Kert biozöldségek, családi vállalkozásból érkező húskészítmények, sajtok, lekvárok, kézműves szappanok, hagyományos családi gazdálkodók…) – nagy népszerűségnek örvend. Hiányzik azonban több dolog, hogy megnyugtatóan tudják ellátni  a vásárlókat – pl. nincs áram, amivel nyáron hűteni lehetne, télen pedig világítani. Nekem szigorúnak tűnik a 7 órás zárás, legalábbis nyáron – lehetne akár 1 órával is hosszabb. Mi ennek az akadálya? Tervezi-e az önkormányzat, hogy ebben segítséget nyújt ennek a nagyszerű, népszerű kezdeményezésnek?

Az feltűnik mindenkinek, hogy a piac műszakilag, esztétikailag igen leromlott állapotban van. Ennek oka, hogy az elmúlt évtizedekben, amikor még forrás is lett volna, szinte semmit sem költöttek rá. A városvezetés soha sem gondolta, hogy a multik mellett a hagyományos piacoknak lehet még létjogosultsága, ezért felesleges kiadásnak tekintette. Szerintem tévedtek, de sajnos mára az elmaradt karbantartások és fejlesztések annyira felhalmozódtak, hogy az önkormányzat szűkös forrásai miatt ezeket képtelenség egyszerre pótolni. Persze valaminek történnie kell. Áramvételi lehetőség és világítás a rövidtávú tervek közt szerepel, tervezése, mivel hálózat bővítést kell kérni, folyamatban van.

Vannak-e egyéb tervek, elképzelések, amikről jó lenne tudniuk a wekerleieknek, wekerlén vásárlóknak?

Tervek természetesen mindig vannak. Ezek főleg egy kulturáltabb arculat kialakítását célozzák, az épületek telken belülre helyezését, korszerűsítést, esetleg új funkcióknak helyt adó épületek építését, azonban ezek finanszírozása még nem megoldott. Most ami a legfontosabb, a piacba életet lehelni. Ha sikerül, és ezt mindenki látni, tapasztalni fogja, a források előteremtése is talán könnyebb lesz.

Schneider Gabi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése